2014. október 5., vasárnap

Virtuózok - a zsűri

Szenthelyi Miklós:


Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész.

Édesanyja zongoratanárnő volt, így már nagyon korán megismerkedett a komoly zene világával. Hegedülni viszonylag csak későn, kilenc évesen kezdett Lányi Margit tanárnőnél. Elmondása szerint ekkor tanulta meg a szakmához szükséges munkamorált, ami megalapozta későbbi karrierjét. Volt olyan óra, amely reggel kilenctől délután ötig tartott, s 1966-ban még az angliai labdarúgó-világbajnokság döntőjének megtekintéséről is le kellett mondania a gyakorlás érdekében.

1973-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Kovács Dénes tanítványaként. Tanulmányai során több jeles művésztől is tanulhatott: Simon Alberttől, aki a főiskolai zenekar vezetője volt; valamint Kocsis Zoltánnal együtt egy évig járt Kurtág Györgyhöz. Még abban az évben, mikor befejezte az egyetemet, Kovács Dénes felkérte tanársegédéjének. Már akkor ismert hegedűsnek számított, ami sokat segített neki kezdő tanárként. 1978-ban az intézmény adjunktusa, 1989-ben docense lett, 1978 óta vezeti a különleges tehetségek osztályát.
Pályája kezdetén több rangos versenyen is sikeresen szerepelt. 1971-ben nővérével, Szenthelyi Judittal második díjat nyert a budapesti Weiner Leó kamarazene-versenyen, majd 1973-ban Schiff Andrással első díjat nyertek, 1975-ben pedig szintén első helyezést ért el a Magyar Rádió Hegedűversenyén.

1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart a főiskolán végzett tehetséges tanítványaiból. 1999-től nem csupán művészeti vezetője, de karmestere is lett az együttesnek. 1990-ben az amsterdami Concertgebouw Nagytermében mutatkozott be az együttes, s az ottani siker a következő években számos külföldi meghívást hozott. Európa és Ázsia több országában is megfordult az együttes, mint például Olaszország, Portugália, Ausztria, Japán és Dél-Korea legjelentősebb koncerttermeiben.Oktatói tevékenységét nem korlátozta le az ország határain belülre. Számos mesterkurzust tartott a Greensboro Fesztiválon (Egyesült Államok),valamint Finnországban és Brazíliában is. Hazai tanítványi közül többen is nemzetközi karriert futottak be szólistaként, mint például Falvay Attila, Baráti Kristóf és Lendvay József. “...hihetetlen felelősség egyénekkel dolgozni: amikor ugyanis egy egyéni hangszeres leteszi egy tanár kezébe a hangszeres sorsát, az azt jelenti, hogy öt év múlva, amikor diplomázik, akkor valahol az a tanár döntötte el, hogy az életben mire fog jutni…” (Fidelio, Bokor Gabriella: Hegedű-lélektan).


Mikor elindította a hangverseny-maratont, amin egy nap alatt négy koncertet ad, eszébe sem jutott rekordot állítani. Az ötödik hangverseny-maraton előtt kereste fel a Guinnes Rekordok magyarországi képviselője, miszerint ő még ilyet nem látott ezelőtt. A sikeres rekordkísérlet egy napon tíz órás hegedülést, zenélést jelentett.

Munkássága elismeréseként többek közt Liszt Ferenc-díjat (1986), MSZOSZ-díjat (1990) és Kossuth-díjat (2008) kapott.
(kép és szöveg: mediaklikk.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése