2014. október 1., szerda

A Zene Világnapja

1975 óta ünnepeljük egy napon világszerte a Zenét. Nem akármilyen zenét. Az igényes, szellemet- és lelket egyaránt gyönyörködtető, megnyugtató, frissítő, vigasztaló, elgondolkodtató zenét. Sorolhatnánk a jelzőket, mely a komolyzenét illeti. Mindenkinek van kedvenc zeneszerzője, meg nem unt dallama, amelyet nevezhetünk akár slágernek is. A zene világnyelv. Mindent kifejez, és mindenben segít közölni. 
Ma hallgassunk tudatosan zenét. Valamit válasszunk ki CD-ink, lemezeink közül, vagy éppen az interneten keressünk rá egy kedvencre. A zenét igazán ünnepelni viszont úgy lehet, ha életünk során igényesen hallgatunk zenét. Ebben lehetünk válogatósak, és mindig törekedjünk a minőségre. Fontos az előadó személye is egy-egy zenemű interpretálásában, és nem árt tudunk a műről és szerzőjéről néhány információt. 
Mi egy különleges felvétellel ünneplünk itt, a zene blogján. Az ötletet az Opera idei műsorfüzete adta. Október huszadikán Zongoraáriák - Liszt Ferenc születésnapja az Operaházban címmel lesz előadás. Zongorán a világhírű Alexander Gavrylyuk, a mindössze harminc éves ukrán zongoristát hallhatjuk. A műsoron szerepel Brahms: Paganini-variációk műve. Most ebből hallhatunk részletet a videón: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése