2014. március 19., szerda

A legjobb? - Juan Diego Flórez tenorista

A The Independent című angliai újság internetes oldalán felteszi a kérdést: Juan Diego Flórez a legjobb tenor a világon? 
A 41 éves tenorista most szép, világos tónusú hangon énekli az olasz operákat, de az évek előrehaladtával ez változik. Korábbi lemezfelvételeihez képest is változott a hangja. Nemrég megjelent, L'amour című CD-jén francia romantikus áriákat énekel, melyek közül némelyik furán hat Flórez rajongói táborában. (A CD-t ebben a hónapban adja ki a Decca.) Selymes beszéde, könnyed szárnyalása, fénnyel teli hangszíne - lírai tenor. Saját bevallása szerint szeret új operákat tanulni, és érzi, hogy 40 éves kora körül változik a hangszíne. 
Szükséges számára a jó fizikum, a sport. Ahogyan a sportban koncentrál, azt átviszi az éneklésbe: a koncentrálás és a technika itt is fontos. 
Peruban nemzeti hős. 2008-ban kötött házasságot feleségével, Júliával - ezt a TV élőben közvetítette. Két gyermekük van. Az első baba születése előtt még operát énekelt, amikor adrenalin szintje igen emelkedett volt, nem sokkal később pedig már a születés pillanatait élhette át. 
Fontos számára (több énekessel ellentétben), hogy a munkájától ne álljon távol a családi élet. Szereti családját, és sok időt tölt velük. Ez pedig nincs rovására kiváló, talán világelső eredményének. 

A cikk aktualitását összekötjük nagyböjttel, és Flórez előadásában meghallgatunk egy részletet Rossini Stabat Mater című művéből. 
Hogy az olvasó képet (hangot) kapjon az említett tenorista jelentőségéről, hallgassuk meg Luciano Pavarotti előadásában is a részletet:

Következő cikk: Passióéneklés virágvasárnap és nagypénteken; passió a zeneirodalomban. Legnagyobb ünnepünk első szakasza elé - zenei és hitbéli megfontolások. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése