2014. szeptember 4., csütörtök

A barokk zene kedvelőinek - nemcsak

Ezúttal ajánló is társul a zenéhez. Ha már barokkról van szó, elengedhetetlen, hogy ne hívjuk fel a figyelmet egy kiváló CD-re. Igaz, háromt éve jelent meg, de úgy tűnik, kevesek számára lett ismert az "EGER & BAROQUE barokk hangulatok képben és zenében, képes album CD melléklettel". Az egyedülálló kiadvány a régi korok művészetének felidézésével a képek mellé zenét, a zenéhez képet társít. Különlegessége, hogy a zenei CD mellé egy kis fotóalbumot is kezébe vehet a hallgató: míg barokk muzsika szól hazánk legkiválóbb régizenészeinek előadásában, addig fényképeken Eger városának legszebb barokk épületei templomai és középületei segítenek a ráhangolódásban.
Több, mint egy órányi varázslatos orgona és kamarazene, 17 zeneszám, 10 téma és 43 fotó. Apró részletek, díszítések képben és zenében - így is jellemezhetnénk az eddig útikönyvkiadóként megismert Super Guide Bt. újdonságát, melynek fő támogatója Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, médiatámogatója a Média Eger Kft. (forrás: eger.egyhazmegye.hu)
A CD-t itt találják meg online.

És még egy dolog, ami a MüPÁban lesz:
A Budapesti Fesztiválzenekar német barokk estje. ITT láthatja, hogy mit adnak elő. 
Az ajánlások közepette meg kell jegyeznem valamit. Éppen ma találkoztam egy ismerősömmel, aki antik dolgokkal, emellett kiemelt módon képekkel foglalkozik, kereskedik. Felesége festőművész. Beszélgetésünk során elmondta, hogy rövidesen be kell zárnia antikvitását, mert nincs értelme foglalkozni az egésszel. Régebben több volt a német, külföldi turista, akik számára a mi leselejtezett értékeink kincsek voltak. Ma már megelégszenek (az ő gyerekeik és unokáik) az ikeastílussal. De a magyarok is érdeklődőbbek voltak.
Felvetettem, hogy nyilván ez pénz kérdése, mármint, hogy nem veszünk régiséget, szépet, kincset. Ő azonnal nemleges választ adott, majd kifejtette, hogy nézzük csak meg: a magyarok... Milyen (és mennyi) autó van reggelente az iskolák előtt? Milyen autókkal mennek misére az emberek? A plázákban mennyi ember tartózkodik, és akár késő este is? Milyen nyaralásokra megy a magyar, miközben itthon rejtve marad számukra az a sok kincs?!
Igen, elgondolkodtató, hogy mennyit költünk ma művészetre és kultúrára. De ugyanezt mondta ma este Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója is az Erkel Színház kapcsán... Ki kell alakítani, hogy az embereknek (átlagembereknek) igényük legyen a kultúrára. És ennek érdekében mindent meg kell tenni.
Nagyon fontos egyébként, hogy mi vesz minket körül. Milyen képeket akasztunk a falra, milyen tányérból eszünk, milyen pohárból iszunk? Milyen párnára tesszük le a fejünket délután, és milyenre éjszaka....? Milyen órán látjuk a tovahaladó és meg nem álló időt? Hogyan nyugtázzuk, hogy ma hűvös reggelre ébredtünk, vagy éppen késő este is meleg idő van...? Ezek mind befolyásolják az ember gondolatait, közérzetét, ihletét, magán- és közösségi létét.
Nos, döntse el ki-ki magában, hogy a következő hónapokban mit tesz: színházba megy, múzeumba, hangversenyre, vagy éppen vesz egy minőségi CD-t, egy neki tetsző festményt, képet, akár egy gyertyatartót... De ne feledjük, hogy mindemellett kötelességünk lenne megőrizni elődeink hagyatékát, értékeit, amik által megérezhetünk egy darabkát a hitből, hűségből és szeretetből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése